28. syys, 2018

OLEN EHDOLLA HÄMEEN VASEMMISTOLIITON PUHEENJOHTAJAKSI. MIKSI?

Riihimäen Seudun Vasemmistoliitto asetti minut eilen syyskokouksessaan ehdolle Hämeen Vasemmistoliiton puheenjohtajaksi. Tämän päätöksen otan nöyränä ja kiitollisena mutta myös erittäin innostuneena vastaan. Asiasta on käyty keskusteluja eri foorumeilla kesän ja syksyn aikana ja tunnen, että luottamusta löytyy laajalti. Ehdolle asettautuminen on vaatinut myös omaa ja perheeni harkintaa, olenhan ihminen, joka pyrkii tekemään kaiken mihin ryhtyy kaikkensa antaen. Kaikkien keskustelujen ja pohdintojen jälkeen olen valmis ehdolle Hämeen Vasemmistoliiton puheenjohtajaksi. Katson, että minulla on paljon annettavaa meille hämäläisille vassareille.

En juurikaan tunne puolueen historiaa. En osaa vastata kysymyksiin SKP:sta tai SKDL:sta, mutta tunnen Vasemmistoliiton ja sen arvot, ohjelman sekä tavoitteet. Tunnen sen omakseni ja kaikki sen jäsenet tovereikseni. Kokemukseni ammattiyhdistystoiminnasta ja pääluottamusmiehen työstä vahvisti vain näkemystäni Vasemmistoliiton tarpeellisuudesta Suomessa. Järjestö- ja vapaaehtoistyön kautta olen saanut uutta näkökulmaa ajatteluuni ja päätös kuntapolitiikkaan lähtemisestä oli helppo tehdä. Toiminta kaupungin- ja maakuntavaltuutettuna on antanut minulle paljon ja olen kasvanut poliitikkona ja myös ihmisenä tänä aikana. Sairaanhoitajan työni kautta on ollut luontevaa vaikuttaa sosiaali- ja terveyslautakunnassa sekä yrittää vaikuttaa sote-asioihin myös maakunnan tasolla. Työtä on riittänyt. Hämeen Vasemmistoliiton hallitustyö on avartanut katsantoani myös Päijät-Hämeen puolelle.

Vuonna 2019 järjestetään varmasti kahdet vaalit. Lisäksi on varauduttava maakuntavaaleihin, vaikka tällä hetkellä ne näyttävätkin hyvin epätodennäköisiltä. Hämeen Vasemmistoliitto on asettanut tavoitteekseen eduskuntavaaleissa kannatuksensa tuplaamisen vaalipiirissä. Tämä on kunnianhimoinen mutta myös realistinen tavoite, jonka eteen työtä tehdään yhdessä kaikkien alueen toimijoiden kanssa. Eduskuntavaalien lisäksi Eurovaalit työllistävät meitä ja työtä tehdään Hämeen yhteisen ehdokkaan eteen.

Hämeen Vasemmistoliitto koostuu kahden maakunnan alueesta ja tämä maantieteellinen tosiseikka tuottaa lisähaasteita toimintaan. Mielestäni meidän olisi pyrittävä häivyttämään tuo maakuntaraja ja keskityttävä toimimaan koko Hämeenä, kuitenkaan unohtamatta omissa maakunnissa tehtävää poliittista vaikuttamistyötä eri instansseissa. Kanta-Hämeen maakunnassa on kolmen seutukunnan Vasemmistoliitot tehneet vuosia loistavaa työtä. Sama yhdessä tekemisen pöhinä on saatava koko vaalipiirin alueelle. Päijät-Hämeessä on ongelmia Vasemmistoliiton kannatuksen kanssa. Nukkuvat alueet on heräteltävä ja saada puolueen sanomaa levitettyä näille alueille. Tässä tarvitaan Hämeen Vasemmistoliiton apua.

Puolueen piirijärjestön puheenjohtajuus on mielestäni verrattavissa valmentajaan, kapellimestariin tai vaikka tiimin vetäjään. Yhdessä asetetaan tavoite, jonka eteen tehdään yhdessä töitä. Puheenjohtaja omalla esimerkillään johtaa tätä työtä. Puheenjohtaja varmistaa, että orkesterin kaikkien soittimien äänet kuuluvat ja soivat oikeassa tahdissa ja vireessä. Puheenjohtaja kuuntelee, neuvoo, ohjaa ja antaa tukea orkesterin jäsenille, jotta kaikki voivat keskittyä omaan soittamiseen koko orkesterin yhdessä valitseman kappaleen kuuntelemisen tuottaman nautinnon maksimoimiseksi. Yksikään ihminen ei yksin voi päästä tähän tavoitteeseen, vaan sen saavuttaminen tarvitsee jokaisen orkesterin jäsenen yhdenvertaista panosta yhteisen tavoitteen saavuttamiseksi. Puheenjohtaja yhdistää nämä jäsenten panokset kokonaisuudeksi, joka on tekijöidensä näköinen ja kokoinen.

Hämeen Vasemmistoliitto on mahtava orkesteri mutta voisimme yhdessä kasvattaa orkesterin jäsenmäärää ja samalla sen suosiota. Olen valmis tämän orkesterin kapellimestariksi. Soikoon Hämeen Vasemmistoliitto entistä kirkkaammin.