20. touko, 2020

MINISTERI PEKONEN ANSAITSEE KIITOKSEN KORONA KRIISIN HOITAMISESTA

Sosiaali- ja terveysministeri Aino-Kaisa Pekosta on kohtuuttomasti arvosteltu tämän lehden tekstari- ja mielipidepalstalla vastuun välttelystä ja piilottelusta koronaepidemian hoidossa. 

Hallitus on hoitanut tätä koko maailman yllättänyttä koronatilannetta väsymättä ennennäkemättömässä ja vaikeassa tilanteessa. Toimillaan hallitus on saanut koronatartuntojen kasvun taltutettua ja sairaanhoidon kantokyvyn turvattua. Myös rajoitustoimien kielteisiä seurauksia ihmisille, työpaikoille ja yrityksille on torjuttu monin keinoin. Kansainvälisessä vertailussa Suomen toimet viruksen torjunnassa ovat osoittautuneet tehokkaiksi ja viisaiksi, harkituiksi pandemian torjuntatoimiksi. Hallituksen strategia on säästänyt riskiryhmiin kuuluvien ihmisten henkiä ja terveyttä.

Omalla toimialallaan ministeri Pekonen on mm. säätänyt aivan uuden väliaikaisen tuen koronaepidemian vuoksi palkatta töistä poissa oleville, parantanut työttömyysturvaa muun muassa poistamalla työttömyyden alun omavastuupäivät, antanut työeläkeyhtiöille mahdollisuuden pidentää eläkemaksujen maksuaikaa, säätänyt työeläkemaksuihin helpotuksia ja käynnistänyt rahoitushakuja järjestöille ja kunnille koronatilanteeseen vastaamiseksi. Nämä toimet säästävät inhimillisen kärsimyksen määrää, jo muutenkin monelle kriittisessä tilanteessa. Koronan vuoksi lomautetut ja irtisanotut ovat saaneet suurta helpotusta taloudelliseen ahdinkoonsa, näillä ministeri Pekosen toimilla. Voidaankin perustellusti sanoa, että sosiaali- ja terveysministeri Aino-Kaisa Pekonen on onnistunut tässä poikkeustilanteessa hoitamaan oman sektorinsa vähintäänkin kiitettävästi. Tilanne ei ole ollut kenellekään helppo.

Suomi on toistaiseksi selvinnyt hyvin koronaepidemiasta. Tästä ansaitsee kiitoksen niin ripeästi toiminut hallitus, järjestöt, yritykset kuin kansalaisetkin. Yhteistyötä ja lisätoimia tarvitaan edelleen, jotta tämä viheliäinen virus ja etenkin sen aiheuttama Covid-19 pandemia saadaan hoidettua Suomessa mahdollisimman vähäisin vaurioin ja voimme alkaa pohtimaan miten näistä jo aiheutuneista vaurioista lähitulevaisuudessa selviämme, ilman lisävahinkoa tulevaisuudessa.

Yhdessä #koronakumoon