3. syys, 2021

HYVINVOINTIALUE EI RATKO KAIKKIA ONGELMIAMME

Sote uudistusta on keitelty kasaan vuosikausia. Saman ajan kuntien sosiaali- ja terveyspalveluissa on odotettu uudistuksen autuaaksi tekevään voimaan ja omat kehitystoimet ovat olleet ”odotus” -tilassa. Nyt kun lainsäädäntö on vihdoin hyväksytty ja hyvinvointialueita pystytetään tarmokkaasti, on kunnissa edelleen sama odotus valo palamassa ja nyt vielä kirkkaampana. Viimeistään nyt on tuo valo sammutettava ja käärittävä hihat myös paikallisesti sosiaali- ja terveyspalveluissa.

Hyvinvointialueen valmistelu on tällä hetkellä väliaikaisen valmisteluelimen (VATE) harteilla ja ensimmäisten aluevaalien jälkeen ensi maaliskuussa on tarkoitus poliittisten päättäjien ottavan vastuun valmistelusta, jotta vuoden 2023 alusta voidaan lähtölaukaus virallisesti ampua. Työtä on valtava määrä. ICT-palvelut, henkilöstön siirtyminen uuden työnantajan leipiin, palveluverkko koko maakunnan alueella, sosiaalipalvelujen integraatio terveydenhuollon kanssa, erikoissairaanhoidon ja perusterveydenhuollon yhteensovittaminen. Ei mitään pikkujuttuja ja täysin varmaa on, ettei kakkia näitä ehditä ratkomaan ennen suurta H-hetkeä. On selvää, että hyvinvointialueen ensimmäiset vuodet ovat suuren hämmennyksen aikaa ja suurien linjojen vetoa. Siksi kunnissa on tehtävä paikallista kehitystyötä ja osaltaan turvattava kaikkien sote-palveluiden saatavuus ja laatu jo ennen hyvinvointialueen syntyä.

Riihimäellä on katseet kohdistettava lasten, nuorten ja perheiden palveluihin, ikäihmisten toimintakyvyn ylläpitoon sekä erityisesti mielenterveys- ja päihdepalveluihin. Viimeksi mainittu on saanut kritiikkiä jo pitkään ja ongelmiin on kiinnitetty huomiota niin sosiaaliasiamiehen konttorissa kuin kaupungin sosiaali- ja terveyslautakunnassa. Emme missään nimessä voi odottaa maakunnallisia ratkaisuja vaan toimeen on tartuttava nyt. Hyvinvointialue ei ratko Riihimäen ongelmia vielä pitkään aikaan.